Eerste Divisie

Live scores, standen en voetbaluitslagen

👉 Voetbal uitslagen Eerste Divisie

👉 Voetbal tussenstanden Eerste Divisie

Introductie

De Eerste Divisie in België is de hoogste competitie die de voetbalclubs nastreven op nationaal niveau. Een andere naam voor deze competitie is de Jupiler Pro League, vernoemd naar duidelijk de hoofdsponsor. Dit is iets wat je vaker ziet, zoals bij de Nederlandse Toto KNVB beker.

Momenteel spelen er 18 teams jaarlijks om de winst van deze titel. Doordat de Belgische voetbalcompetitie zijn oorsprong al in 1895 heeft is er veel geschiedenis, en veel verschillende teams die mooie prestaties hebben geleverd.

Op deze pagina zullen we een kort overzicht geven van de belangrijkste informatie omtrent deze competitie. Zo willen wij de lezer een beter idee geven van hoe het eraan toe gaat bij onzer Zuiderburen. Ook kijken we op die manier naar mogelijkheden voor gokkers om eventueel in te zetten op Belgische voetbalteams.

We gaan daarom ook kijken naar bijvoorbeeld de prestaties op Europees niveau die voor gokkers vaak interessant zijn om naar te kijken en op in te zetten. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel op de hoogte van alle belangrijke informatie omtrent de Jupiler Pro League. Indien je nog vragen of suggesties hebt kun je altijd contact met ons opnemen.

Historie Eerste Divisie

Doordat de oprichting van de Jupiler Pro League al in 1895 was zijn er veel verschillende teams kampioen geweest door de tijd heen. Daarentegen springt RSC Anderlecht, uit het gelijknamige Anderlecht, er met kop en schouders bovenuit met wel 34 landstitels op zijn naam. De tweede club die op de ranglijst het meest de nationale titel heeft weten te bemachtigen is Club Brugge met de helft van de winsten, namelijk 17 maal.

Je ziet hiermee direct in hoeverre de Belgische competitie wordt gedomineerd. Toch is momenteel Brugge kampioen, en is het misschien een geval van een verschuiving van de machten. Voor kijkers kan dit nog een spannende strijd vormen voor de komende jaren.

In Europees verband is het Belgische voetbal minder succesvol dan bijvoorbeeld de Nederlandse clubs zijn geweest. Zo heeft Club Brugge alleen een keer in de finale van de Champions League gestaan van 1978. En heeft Anderlecht een keer de UEFA Cup gewonnen, wat de voorloper van de Europa League is. Dat is weer de tweede Europese competitie die wordt gespeeld.

Daarnaast zijn er geen teams die dergelijke prestaties of prijzen in ontvangst hebben mogen nemen in het Belgische voetbal. Dit is jammer, maar misschien weten zij hier in de toekomst met wat geluk erbij nog verandering in te brengen.

Bekende Nederlandse spelers in België

De Belgische landelijke competitie is niet zo groot en aantrekkelijk als enkele andere Europese competities voor Nederlandse talenten. Toch zijn er spelers die zich momenteel voor Belgische clubs zowel nationaal als internationaal mogen laten zien wat zij in hun mars hebben.

Momenteel is de meest succesvolle, en enigszins bekende, Noa Lang. Na enkele onenigheid bij Ajax heeft hij in 2020 de overstap gemaakt naar Club Brugge, waarmee hij dus momenteel kampioen van het land is. Andere bekende spelers voor Nederlanders zijn bijvoorbeeld Bas Dost die na succes in Frankfurt zijn carrière ook heeft doorgezet bij Club Brugge. Hopelijk weten zij samen de Nederlandse connectie te vinden en op die manier het succes van de club en van beide carrières voortzetten.

De Rode Duivels

De Rode Duivels is de bijnaam voor het Belgische nationale team, die ondanks weinig gewonnen prijzen toch verschillende wereldsterren in het team hebben. Hierbij moet je denken aan spelers als Courtois, Lukaku, Benteke, Hazard en Tielemans bijvoorbeeld, maar ook bekende oudere spelers zoals Kompany, Vertonghen en Alderwereld zijn bekende namen die op zijn gekomen uit de Belgische competitie.

Al deze spelers spelen afzonderlijk van elkaar bij de grootste en beste clubs van de wereld, maar in teamverband voor het nationale team weten zij weinig prijzen binnen te slepen. Wat zo jammer is aan de Belgische Jupiler Pro League is dat veel van deze grote spelers vroeger als talent zijn ontpopt in België, maar al snel naar de Europese topclubs zijn verkast. Dit zorgt ervoor dat de talenten al vroeg weg zijn uit de landelijke competitie, en om die reden ook weinig Europese prijzen in het thuisland worden gewonnen door bijvoorbeeld Club Brugge of RSC Anderlecht. Hierdoor wordt de Jupiler Pro League van lagere kwaliteit, alhoewel er zo nu en dan dus een groot talent zich weet te ontpoppen en bijzonder voetbal weet te laten zien.

Een goed voorbeeld is de eerdergenoemde Tielemans, die jarenlang heeft gespeeld voor RSC Anderlecht, hier enorme sprongen maakte en uiteindelijk in 2017 vertrok naar AS Monaco, en later in 2019 naar Everton is verkast. Hij speelde de sterren van de hemel bij Anderlecht, maar is dus al snel naar het buitenland verkast.

Conclusie

Het Belgische voetbal is van een lager niveau dan in verschillende andere Europese landen, maar dit betekent niet dat dit niet vermakelijk is. Er zijn verschillende interessante clubs en daarbij spelende spelers die voetbalfans enorm kunnen laten genieten.

In dit artikel hebben we het bijvoorbeeld gehad over de Nederlanders Bas Dost en Noa Lang die zich bij Club Brugge uitbouwen tot vaste steunpilaren van het team en zo prijzen in de wacht proberen te slepen. Club Brugge vormt samen met RSC Anderlecht dan ook veruit de beste teams van de Belgische competitie.

Ook hebben we besproken dat er een waslijst van goede spelers bij de Rode Duivels, het nationale team van België, spelen maar dat die uiteindelijk weinig prijzen weten te winnen. Het gevolg van het niveau in de Jupiler Pro League zorgt er daarnaast voor dat spelers al gauw naar het buitenland vertrekken als zij zich in België hebben laten zien. Hiermee is de Belgische competitie eerder een opstapje naar het hogere en betere Europese voetbal in andere voetballanden.

Voor gokkers kan de Jupiler Pro League wel heel interessant zijn. Zoals eerder gezegd is het namelijk wel zo dat er geregeld grote talenten opkomen in deze competitie. En tot de tijd dat zij een overstap naar het buitenland maken, spelen zij de sterren van de hemel in België.