Voetbal in Portugal

Feature image tussenstandvoetbal

Het is waarschijnlijk overbodig om te vermelden dat de Portugezen dol zijn op voetbal. Het is immers ook een van de grootste voetballanden van Europa. Vreemd genoeg zien we dat niet terug in de resultaten van de diverse WK’s. In al die jaren dat het wereldkampioenschap georganiseerd word, wist het Nationale elftal van Portugal zich slechts 6 keer te plaatsen. Hieruit volgde 1 vierde plek en 2 keer wisten ze de laatste 16 te halen.

Als we naar de resultaten van het Europees kampioenschap voetbal kijken zien we echter een heel ander beeld. Hier hebben ze zich 8 keer voor weten te kwalificeren, waarbij ze maar liefst 5 keer de halve finale wisten te bereiken. In 2004 behaalden ze zelfs de finale en bij EURO 2016 wisten ze voor het eerst de beker binnen te slepen. Ook hebben ze de eerste Nations League gewonnen, dit door in de finale Nederland te verslaan. Dat laatste is overigens een terugkerend fenomeen. Ons Nederlands elftal doet het niet heel best tegen de Portugezen. Het resulteert altijd in spannende, soms knetterharde wedstrijden, waarbij Portugal veelal als winnaar uit de bus komt. In dat opzicht is het een aardige angstgegner.

De Portugese Football Federation (FPF) is de organisatie die de hoofdklasse (Primeira Liga) heeft opgezet. Hier nemen beroemde clubs als Benefica, Porto, Sporting CP en Boavista het tegen elkaar op.

Een lijst met de beroemdste voetbalspelers uit Portugal is te lang om hier neer te pennen. We zullen daarom een aantal sterspelers voor jullie opnoemen: Cristiano Ronaldo, Luis Figo, Rui Costa, Ricardo Cavalho, Eusebio, Ricardo Quaresma, Deco, Pepe en Bernardo Silva.

Portugese voetbal competities en divisies

Primeira Liga

Bron: Wikipedia