Premier League

Live scores, standen en voetbaluitslagen

👉 Voetbal uitslagen Premier League

👉 Voetbal tussenstanden Premier League

Introductie

De hoogst haalbare competitie in het Engelse voetbal is de Premier League, ook wel de landstitel genoemd. Een befaamde prijs waar vele verschillende teams voor strijden gedurende ieder seizoen.

Zeker in het Engelse voetbal zijn er vaak veel clubs die van tevoren worden aangewezen als titelkandidaten. Denk hierbij aan clubs als Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur, Manchester City en United, en ook Arsenal.

Deze lijst geeft al aan wat het voetbal betekend in Engeland. Op deze pagina gaan we daarom dieper in op de Engelse titel, zijn geschiedenis, bijzondere spelers en dergelijke. Op die manier willen we jou als lezer een beter beeld te geven van deze competitie.

Gezien de hevige concurrentie in deze strijd wordt het gokken op de Premier League ook extra interessant. Om die reden is het zeker een goed idee om het komende artikel goed door te nemen. Verstandig gokken is voorbereid gokken, en weten op wie je waar en wanneer moet zetten. Hier helpen wij dan ook graag bij.

Historie Premier League

Het ontstaan van de Premier League was redelijk recent, namelijk in 1992. Vandaar dat er nog maar weinig winnaars zijn. In de vroege jaren van de competitie waren het de grote 4 die met de staf zwaaiden. Dit gaat om Manchester United, Chelsea, Arsenal en Liverpool.

In de Premier League strijden er 20 teams om de uiteindelijke titel, en in het Engelse voetbal zijn er altijd veel gegadigden voor de winst. Door de grote achterban van de teams gaat er veel geld om in dit voetbal, en om die reden kunnen veel clubs de beste spelers aantrekken. Daarnaast maakt dit geld ook andere faciliteiten mogelijk, denk hierbij aan het beste team rondom de spelers, trainingsmogelijkheden en zelfs de staat van het veld is van belang. Momenteel is Manchester City kampioen.

Er zijn maar 6 clubs die sinds het ontstaan van de competitie actief zijn. Dit gaat om Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur. Sindsdien is de competitie dus enorm gegroeid, met momenteel 20 actieve teams.

Nederlanders in de Premier League

Het Engelse voetbal trekt ook veel Nederlandse spelers naar het buitenland. Zowel bij de grote clubs, als bij de kleinere clubs wordt door veel Nederlands talent en ook Nederlandse sterren gespeeld. Bij sterren moet je denken aan Virgil van Dijk die zich bij Liverpool heeft ontwikkeld tot wereldster en de beste verdediger van 2020, het seizoen dat Liverpool met meer dan 15 punten verschil de Premier League won.

Een andere grote naam die tot recent hier speelde is Georginio Wijnaldum. Het grote talent van Ajax, Donny van de Beek, heeft ook de overstap gemaakt. Hij is naar Manchester United vertrokken, maar heeft hier weinig mogen laten zien. Hij werd weinig opgesteld, en speelt daarom momenteel bij Everton. Zo kan hij tenminste aan wat speeltijd komen. Ook in de vroegere periode waren grote namen bekend in Engeland, denk aan Van Persie en Kuyt die wereldsterren waren in hun tijd.

Ook zijn er bekende trainers actief geweest bij grote Engelse voetbalclubs. Louis van Gaal bijvoorbeeld van 2014-2016 bij Manchester United, maar ook Ruud Gullit bij Chelsea en Newcastle. Andere bekende trainers die actief waren in de Engelse league zijn Frank de Boer, Martin Jol, Ronald Koeman, Dick Advocaat en Guus Hiddink. Hiddink heeft zelfs 2 keer recent de leiding van Chelsea gehad, zowel in 2009 als 2015-2016 was hij hoofdtrainer.

Europese plaatsing Premier League

Zoals in iedere competitie geldt ook voor de Premier League dat de eindstand bepalend is voor Europese plaatsing. Nu is op basis van eerdere prestaties van de teams per land bepaald hoeveel plekken iedere competitie krijgt, en dit verandert ook. Momenteel heeft Ajax er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er meer Nederlandse teams Europees actief worden door de goede prestaties afgelopen jaren van Ajax in Europees verband.

Voor de Premier League geldt de volgende verdeling van Europese plaatsing:

  • Champions League, de eerste 4 van de eindstand van de Premier League plaatsen zich voor de Champions League. Het Europese miljoenenbal;
  • Europa League, nummer 5 en 6 op de eindtand van de Premier League plaatsen zich voor de Europa League. Dit is de tweede competitie in Europees verband voor de subtop van iedere landelijke competitie;
  • Europa Conference Cup, de winnaar van de Engelse beker (EFL Cup) plaatst zich voor de Europe Conference Cup. Dit is de belangrijkste clubcompetitie op Europees verband na de Champions League en Europa League.

Wereldspelers in de Premier League

Door het hoge niveau in Engeland worden veel wereldsterren aangetrokken. De grootste naam die momenteel opnieuw actief is in Engeland is Cristiano Ronaldo. Na vele jaren heeft hij voor vele miljoenen een terugkeer gemaakt naar Manchester United. Hier probeert hij opnieuw de winst van de Premier League naar hem toe trekken.

Een andere bekende wereldster die speelt bij Liverpool is Sadio Mané. Met zijn ongelooflijke snelheid, dribbels en schotkracht maakt hij een geweldige buitenspeler. Hij werkt ook goed samen met Virgil van Dijk, en eerder nog met Wijnaldum.

Nog een bekende speler is Romelu Lukaku, deze Belg is al jaren aan de wereldtop. Momenteel speelt hij als spits voor Chelsea, en weet hij keer op keer het doel te vinden. Hij krijgt zijn verdiende speelminuten en kan zich zo goed laten zien. Een leuke speler om in de gaten te houden, ook om op te gokken. Door zijn vele goals doet Chelsea het goed, en is het leuk om naar dat voetbal te kijken.

Conclusie

De Engelse hoogste voetbalcompetitie is enorm competitief en daarom leuk om naar te kijken. Vele grote bekende namen spelen in deze league, en weten zich hier te onderscheiden door schitterend voetbal. Met bekende namen als Ronaldo, Mané en Lukaku als voorbeelden, en Nederlandse toppers als Virgil van Dijk en Donny van de Beek momenteel actief wordt het extra leuk voor Nederlanders.

Het wedden op de Premier League begint bij een goede voorbereiding, en daarom hebben wij dit artikel ook geschreven. We hopen dat jij na het lezen hiervan een goed idee hebt kunnen krijgen van de gang van zaken in het Engelse voetbal en waar je op moet letten. Zo kun je voorbereid gaan gokken op de Premier League, en meer verantwoord bezig gaan met wedden op voetbal.