Voetbal in Zweden

Feature image tussenstandvoetbal

Met meer dan 250.000 spelers, waarvan circa 30% vrouwen, is voetbal veruit de populairste sport in Zweden. In 1958 wist het Zweedse nationale elftal de oh zo stugge Zweedse fans eindelijk te doen juichen toen ze 2de werden tijdens het WK. Hierop volgde nog 2 derde plekken en 1 vierde plek. Hoewel ze er dus nooit met de beker vandoor zijn gegaan, is het wel een land dat bijna alle wereldkampioenschappen aanwezig is. Op het EK wisten ze in 1992 een 3de plek te halen. In 2004 nog een keer de kwartfinale, maar daarmee is het ook wel een beetje gezegd. Zweden is wat dat betreft dus een solide middenmoter.

De Swedish Football Association (SFA) is de organisatie de de divisies heeft opgezet. Allsvenskan is hiervan de belangrijkste, gevolgd door Superettan. Daarnaast heb je nog drie sub-competities genaamd Division 1 tm 3.

Veruitd de bekendste voetballer uit Zweden is Zlatan Ibrahimovic. Maar ook namen als Emil Forsberg, Alexander Isaak, Albin Ekdal en Sebastian Larsson zullen de meesten van jullie wel kennen van de diverse landentoernooien of vanwege het feit dat veel van deze spelers ook bij Nederlandse competities hebben gespeeld.

Bron: Wikipedia