Voetbal in Zwitserland

Feature image tussenstandvoetbal

Hoewel de Zwitsers slechts een middenmoot zijn op voetbalgebied, is het wel het land waar de FIFA en de UEFA gevestigd zijn. Dat zal met name te maken hebben met de belastingregels en de bergen met zwart geld waar dit land zo bekend om staat, en niet zozeer om het voetbal, maar toch.

Zwitserland heeft tijdens de internationale toernooien drie keer een kwartfinale weten te behalen, waarvan 2 op een WK (1934, 1954) en 1 keer op een EK (2020). Dat lijkt wellicht niet zo best, maar de Zwitsers weten zich over het algemeen altijd wel te kwalificeren voor dit soort voetbaltoernooien. Wat een prestatie op zich is. Bovendien is het altijd een lastig land om tegen te voetballen, en kunnen om die reden dan ook gezien worden als een waardig tegenstander van wie dan ook.

De Swiss Football Association (SFA) is de partij die de hoofdklasse heeft opgezet in het land. De Super League bevat clubs van Zwitserland en Liechtenstein. Voorheen werd deze divisie overigens de Nationalliga A genoemd, maar sinds de sponsordeal met Credit Suisse heet het officieel de “Credit Suisse Super League”. Bekendste voetbalclubs zijn Basel, Servette en Young Boys.

Veel van de Zwitserse topvoetballers hebben ook in de Nederlandse Eredivisie gespeeld. Een aantal van hun sterspelers zijn bij de meeste van ons daarom ook wel bekend: Xherdan Shaqiri is natuurlijk de absolute ster, maar ook namen als Breel Embolo, Haris Seferovic en Ricardo Rodriquez kunnen een aardig balletje trappen.

Bron: Wikipedia