Voetbal in Spanje

Feature image tussenstandvoetbal

Het grootste voetballand van de wereld. Dit is natuurlijk mede te danken aan voetbalclub Barcelona, maar ook de top prestaties van het Spaanse nationale elftal hebben voor veel aanzien gezorgd. Alhoewel, als je naar de WK’s kijkt, vallen de resultaten van Spanje eigenlijk een beetje tegen. Ja, ze doen bijna altijd mee, en ja ze zijn in 2010 (ten koste van Nederland) wereldkampioen geworden, maar sinds 1930 hebben ze verder slechts 4 kwartfinales weten te behalen.

Maar de tegenvallende prestaties op het wereldkampioenschap voetbal hebben ze op Europees niveau ruimschoots goed gemaakt. Ze hebben namelijk maar liefst 3 EK’s gewonnen (1964, 2008 en 2012). Daarbovenop nog een tweede plek in 1984 en de halve finale in 2020. Prijzen hebben de Spanjaarden dus genoeg gewonnen op het grote toneel.

De Royal Spanish Football Federation(RSFF) is de vakbond die de diverse divisies in het land heeft opgezet. La Liga, The Copa del Rey en de Supercopa de Espana zijn de drie grootste competities. Hier spelen de beste voetbalclubs van de wereld: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid en Valencia.

Logischerwijs barst Spanje van de gedenkwaardige spelers. Denk hierbij aan sterspelers als Andres Iniesta, Iker Casillas (keeper), Xavi Hernandez, David Silva, Sergio Ramos, Raul, Sergio Busquets, Xabi Alonso en Fernando Torres.

Bron: Wikipedia