Voetbal in Mexico

Feature image tussenstandvoetbal

FĆŗtbol, zoals de Mexicanen voetbal noemen is haast een religie in het land. Iets wat we natuurlijk vaker zien bij Zuid-Amerikaanse landen. Alhoewel Mexico als 16 keer aanwezig is geweest op het WK Voetbal, en eigenlijk altijd wel gezien word als een “waardige” tegenstander, vallen de resultaten tot op heden helaas nog erg tegen. Zo hebben ze slechts 2 keer een kwartfinale op het wereldkampioenschap voetbal weten te halen. Wel hebben ze 2 keer de finale gehaald van de Copa America. De enige keer dat Mexico er wel met de hoofdprijs vandoor ging was in 1999, toen ze de Confederations Cup binnen wisten te slepen door een geweldige 4-3 overwinning tegen BraziliĆ«.

Je zou kunnen zeggen dat de Mexicanen een beetje de pech hebben dat ze omringt zijn door landen die net even een tandje beter zijn dan hun. Denk aan Argentiniƫ, Braziliƫ en Chili bijvoorbeeld.

Maar goed, dat doet natuurlijk niets af aan de populariteit van voetbal in Mexico, want die is zoals gezegd gigantisch te noemen. De Mexico Football Federation (MFF) is daar de organisatie die de diverse divisies organiseerd. De Liga MX is de hoofdcompetitie, gevolgd door de Expansion MX, Premier en TDP. Voor de dames is er de Liga MX Femenil opgericht. Verder zijn ook de CONCACAF toernooien populaire, dat is de variant van het Europese FIFA. Ook hier heb je een versie van de Champions League, een Campeones Cup, een Leagues Cup, een Nations League en de Gold Cup.

Veel van de Mexicaanse spelers spelen bij Europese clubs. Sommige van de bekendste topvoetballers uit Mexico kennen wij dus wel. Denk bijvoorbeeld aan namen als Guillermo Ochoa, Javier HernƔndez, Jorge Campos en Antonio Carbajal.

Bron: Wikipedia