KNVB Beker

Live scores, standen en voetbaluitslagen

👉 Voetbal uitslagen KNVB Beker

Introductie

In het Nederlandse betaalde voetbal zijn er 3 prijzen te winnen. De landstitel, de KNVB-beker en de Johan Cruyfschaal. Om een kort inzicht te geven in de Nederlandse voetbalwereld kijken we daarom in dit artikel naar de KNVB-beker. Eerst zal er wat algemene informatie worden gedeeld, waarna een overzicht van winnaars en speciale gebeurtenissen zullen worden benoemd. Uiteindelijk zal je na het lezen van dit artikel een goed idee hebben wat er allemaal gebeurt omtrent de Nederlandse beker, en wie hier het vaakst als winnaar uit is gekomen. Dit is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld wilt gokken op het Nederlandse voetbal, wat sinds oktober 2021 legaal is geworden en daarom steeds toegankelijker wordt voor de Nederlandse consument. Een goede voorbereiding is cruciaal om bewust te gokken, en is daarom het startpunt van een succesvolle gok carrière.

Overzicht KNVB beker

Officieel heet de beker van het Nederlandse voetbal de ‘Toto KNVB beker’. Sinds 2017 is dit de officiële naam voor deze voetbalcompetitie naar aanleiding van de hoofdsponsor, de Nationale Postcodeloterij waar Toto onder valt. Eerder heeft deze beker ook andere sponsoren in de naam gehad, zoals Gatorade in 2005 en Amstel in 1995. Zo is de naam in totaal wel 6 maal veranderd, en naar alle waarschijnlijkheid zal dit vaker gebeuren in de toekomst wanneer de sponsor weer veranderd. Het beker-systeem Deze competitie is al opgericht in 1899 en de winnaar wordt door middel van een knock-out procedure bepaald. Dit houdt in dat de winnaar van een wedstrijd steeds doorgaat naar de volgende ronde, tot er uiteindelijk 2 teams overblijven. Deze teams vormen dan samen de finalisten. De tegenstanders worden bepaald door middel van loting, en kan dus voor teams heel gunstig uitpakken. Zo is het zo nu en dan het geval dat er een Nederlands amateurteam best ver komt in de beker. Helaas is het nog nooit zo geweest dat een dergelijk team hem dan ook gewonnen heeft. Wie weet wat de toekomst nog brengt. Voordelen voor de winnaar Het winnen van de beker heeft vele voordelen voor Nederlandse teams. Zo krijg je direct een plaatsing voor de Johan Cruyfschaal, wat een wedstrijd is tussen de landskampioen en bekerwinnaar. Daarnaast zit er nog een groot voordeel aan het winnen, namelijk een plaatsing voor het Europese voetbal. Voor clubs zal dit in het bijzonder een reden zijn om de beker te winnen, gezien hier het grote geld wordt verdiend. Even voor perspectief, Ajax heeft in 2020 €50 miljoen verdiend door het spelen op Europees niveau. Een flink appeltje voor de dorst die grote voordelen kan bieden aan teams. Daarnaast wordt in het Nederlandse voetbal gesproken van de ‘dubbel’ wanneer een team zowel de landstitel als bekertitel op zak heeft, en hiermee wordt aangegeven dat zij alles hebben gewonnen van waarde.

Historie KNVB Beker

Door de jaren heen zijn er in het Nederlands voetbal al vele records gezet, en dat geldt zeker ook voor de voetbalbeker. Hier geven we een kort overzicht van enkele records die gezet zijn, of andere noemenswaardige feitjes omtrent deze competitie. Resultaten Traditiegetrouw wordt de bekerfinale gespeeld in de Kuip, wat sinds 1989 de plaats is voor deze titanenstrijd. Ajax heeft tot op heden de meeste finales gespeeld, met 26 finales in totaal. Hiervan hebben zij er dan ook 20 gewonnen, wat vanzelfsprekend ook het meeste is van alle Nederlandse team. Op een gedeelde tweede van gespeelde bekerfinales staan PSV en Feyenoord met beide 17 finaleoptredens. Feyenoord heeft daarentegen ook 13 maal gewonnen, waar PSV blijft steken op 9 keer. Leuk weetje, een misschien minder aannemelijke 3e plaats gaat naar ADO Den Haag die wel 8 keer de voetbalbeker in Nederland wist te winnen. Afgelaste bekerfinales Enkele keren is de finale van de beker niet doorgegaan, en om verschillende reden. De eerste keer dat dit gebeurde was in 1919, 1922, 1923 en 1924 toen de oorlog ervoor zorgde dat de finale niet doorging. Ditzelfde gebeurde in de jaren van de tweede wereldoorlog. Daarnaast ging ook in 2020 de finale niet door. De reden? Corona. Een andere bijzondere finale was die van 2010. Gezien er veel geweld in de voetbalwereld was werd deze namelijk opgesplitst in 2 wedstrijden.

Wedden op de KNVB Beker

Met de vele wedstrijden die worden gespeeld in de beker zijn er ook veel mogelijkheden om op te gokken. Door de andere samenstelling van teams, en insteek van de competitie, kan er ook vaker wat geks gebeuren hier. Dit komt bijvoorbeeld doordat coaches besluiten om een bepaalde keeper te gebruiken voor de bekerwedstrijden, waar voor de titel een andere keeper gebruikt wordt. Zo kan een speler rust krijgen, waar de ander juist aan enkele speelminuten komt. Drukke topteams die actief zijn zowel nationaal als internationaal hebben dan ook een druk schema, en kiezen daarom vaker voor deze oplossing om de conditie en vorm van spelers te optimaliseren. Door dergelijke feiten wordt de beker een extra interessante competitie. Leuker om te kijken, en dan dus ook om op te wedden.

Conclusie

Op deze pagina hebben wij kort samengevat wat de KNVB-beker inhoudt, de geschiedenis ervan en ook enkele bijzondere gebeurtenissen benoemd. Zo hebben we besproken hoe belangrijk de beker kan zijn voor Nederlandse voetbalteams, door de toegang tot het Europese voetbal en het mogen spelen van de Johan Cruyfschaal. De beker wordt gespeeld op basis van knock-out, waarbij de laatste 2 overgeblevene de finale vormen. Traditiegetrouw wordt de wedstrijd altijd in de Kuip gespeeld, het stadion van Feyenoord. Daarnaast hebben we benoemd hoe succesvol enkele Nederlandse topteams zijn geweest. Ajax heeft 19 keer gewonnen, Feyenoord 13 keer en PSV 9 keer. Leuk feitje, ADO won wel 8 keer, en is daarmee dus bijna net zo goed als PSV. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter overzicht van de competitie die de Nederlandse beker vormt. De voordelen ervan, de werking ervan en ook de geschiedenis zijn kort uitgelegd om een duidelijk overzicht te geven aan de lezers. Indien je nog verbeterpunten of andere input hebt kun je altijd contact met ons opnemen.