Voetbal in Noorwegen

Feature image tussenstandvoetbal

Net als de meeste West-Europese landen is voetbal in Noorwegen extreem populair. Waar de Duitsers bij ons de grootste rivalen zijn, is dat voor de Noren het Zweedse elftal. Geen haat en nijd overigens, maar gewoon een vorm van vriendelijke rivaliteit.

Ondanks het feit dat voetbal al decennia lang de nummer 1 sport in het land is, vallen de resultaten van het Nationale elftal tot op heden nog vies tegen. Tijdens het wereldkampioenschap zijn ze niet verder gekomen dan een 12de positie en een 16de plek. In veel gevallen waren ze al blij dat ze gekwalificeerd waren. Vreemd genoeg hebben ze zich in al die jaren slechts eenmaal voor het EK voetbal weten te kwalificeren. Dat was tijdens EURO 2000 in Nederland, waar ze uiteindelijk niet verder kwamen dan de groepsfase.

The Football Association of Norway (FAN) is de KNVB van Noorwegen. De belangrijkste competitie in het land is de Eliteserien. Hiernaast heb je nog wat kleinere divisies zoals de OBOS-ligaen, PostNord-ligaen en de Norsk Tipping-ligaen.

Veel van de Noorse spelers hebben in de Nederlandse Eredivisie gespeeld. Als we kijken naar de lijst met beroemde voetbalspelers uit Noorwegen, dan zien we ook aan een aantal bekende namen terug: Erik Thorstvedt, John Carew, Joshua King, Ole Gunnar Solskjaer en John Arne Riise.

Bron: Wikipedia