EK Voetbal

Feature image tussenstandvoetbal

Het Europees kampioenschap voetbal, ook wel “European Football Championship” of “Euros” genoemd, word georganiseerd door de UEFA. Het is een internationaal voetbaltoernooi waar alle EUFA-leden aan mee kunnen doen. Dit betreft voornamelijk voetballanden uit het continent Europa.

Live scores, standen en voetbaluitslagen van het Europees Kampioenschap Voetbal

👉 Voetbal uitslagen EK Voetbal

👉 Voetbal tussenstanden EK Voetbal

👉 Resultaten van het Nederlands Elftal

EK Voetbal Mannen

Historie

Het Europees kampioenschap voetbal voor mannen word eens in de vier jaar door de UEFA georganiseerd. Internationaal gezien word om die reden het toernooi “UEFA European Football Championship” genoemd. In 1960 vond de eerste editie plaats in Frankrijk. In de finale namen Joegoslavië en Rusland (destijds nog de Sovjet Unie) het tegen elkaar op. De russen pakte na een zinderende wedstrijd de allereerste Europese beker.

In totaal strijden er tijdens het EK 24 teams (mannen) voor de eindstrijd. Dit begint met een aantal kwalificatieronden, gevolgd door een groepsfase en een knock-outfase. Er worden overigens een aparte EK georganiseerd voor de vrouwen (vrouwelijke spelers). Het Europees kampioenschap voor de dames heet UEFA Women’s EURO.

Favorieten

Bij het reguliere EK voor de mannen zijn Duitsland en Spanje veelal de favoriet voor de eindzege. Dit zijn ook de enige 2 voetbalnaties die 3 eindzeges op hun naam hebben staan. Gevolgd door Italië en Frankrijk, die ieder 2 keer het Europees Kampioenschap hebben gewonnen. landen als Denemarken, Griekenland, Portugal, Rusland, Tsjechië en natuurlijk ook Nederland (1988) hebben de Europese titel allemaal 1x gewonnen.

Aantal deelnemende landen:

  • 1960 tm 1976: 4 deelnemers
  • 1980 tm 1992: 8 deelnemers
  • 1996 tm 2012 16 deelnemers
  • 2016 tm heden: 24 deelnemers

Nederlands Elftal: de mannen

“Onze Jongens”, zoals het Nederlands Elftal in de volksmond genoemd worden zorgen al sinds jaar en dag voor een waar volksfeest tijdens de internationale toernooien. Niet alleen bij ons, maar fans wereldwijd zijn van van de Nederlandse voetbalschool. Het aanvallende spel, de vele voetbaliconen en het oranje legioen dragen allemaal bij aan de positieve promotie van voetballand Nederland.

Het oranje-legioen

De Nederlandse supporters staan wereldwijd bekend om hun bizarre “oranje” outfits, hun enthousiasme, uitbundigheid en hun feestdrang. Helemaal sinds het EK in Zwitserland, waar voor het eerst de beroemde oranjemars werd gehouden, en letterlijk de hele stad oranje kleurde, staat nog in menig geheugen gegrift. Iconen als de oranjebus en de ellenlange stoet met oranjefans die al meezingende op de Hollandse muziek (Viva Hollandia) die door de boksen knalden, door de straten van Bern marcheerden gingen heel de wereld over. Sindsdien is de oranjemars een traditie geworden waar veel voetballanden jaloers op zijn.

Voetbalsterren

En ja, sterspelers hebben wij door de jaren heen natuurlijk genoeg gehad. Van Johan Cruijff tot aan Ronald Koeman en Ruud Gullit, ze worden door de hele wereld gezien als legendarische voetbalspelers. De prestatie van het Nederlands elftal mag de laatste jaren dan wat ingekakt zijn, Nederland is en blijft altijd een land om rekening mee te houden. Bovendien een voetbalnatie die altijd zorgt voor sensatie.

Mooi voetbal is wat iedereen van ons verwacht, en dat we daarbij wel eens vergeten te winnen en de wereldtitel missen, nemen we daarbij voor lief. Maar goed, we kunnen nog altijd teren op die ene overwinning tijdens het EK voetbal in 1988!

EK Voetbal Vrouwen

Historie

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen (UEFA Women’s EURO) word eens in de vier jaar door de UEFA georganiseerd en werd voor het eerst in 1984 gehouden. Dat jaar namen Engeland en Zweden het tegen elkaar op, waarna de Zweedse vrouwen er uiteindelijk met de eerste Europese titel vandoor gingen.

Het toernooi bestaat tegenwoordig uit 16 deelnemers. Tot 2005 was dit aantal echter een stuk lager, wat mede te maken had met het feit dat vrouwenvoetbal jarenlang een ondergeschoven kindje was. In die zin, dat grote sponsoren er (nog) geen heil in zagen en het voor de meeste landen simpelweg niet rendabel genoeg was om een professioneel vrouwenteam op poten te zetten. Sinds een jaar of 10 zien we hierin een kentering. Voetballende vrouwen zijn vandaag de dag helemaal hot en genieten haast net zo veel faam en roem als de mannelijke spelers.

Favorieten

In totaal zijn er nu circa 12 EK’s voor vrouwen geweest, waarbij opvalt dat Duitsland er hiervan maar liefst 8 gewonnen heeft! De nationale vrouwenteams van landen als Nederland (2017), Noorwegen (1987) en Zweden (1984) zijn allemaal 1x Europees kampioen geweest.

Aantal deelnemende landen:

  • 1984 tm 1993: 4 deelnemers
  • 1995 tm 2005: 8 deelnemers
  • 2009 tm heden: 16 deelnemers

Nederlands Elftal: de vrouwen

Het Nederlands vrouwenelftal

De oranjeleeuwinnen, zoals ze in de volksmond ook wel genoemd worden, zijn mateloos populair in ons land. De prestaties de laatste jaren zijn dan ook uitstekend te noemen, en je kunt duidelijk zien dat vrouwenvoetbal enorm in opkomst is in Nederland.

B.V. Nederland heeft flink geïnvesteerd in vrouwelijke voetballers. Niet alleen in het Nederlands elftal voor vrouwen, maar ook in de clubs en voetbaldivisies.

Professionalisering

Waar vrouwelijke spelers voorheen alleen terecht konden bij amateurclubs en divisies, is er nu ook betaald voetbal voor vrouwen. Ook aan de hoogte van de salarissen word gewerkt, met als doel deze op termijn gelijk te trekken met hun mannelijke equivalenten.

Dit alles om ervoor te zorgen dat jonge talenten (meisjes/vrouwen) de mogelijkheid krijgen om zich volledig op de sport te focussen. Om door te groeien en, net als de mannen, zich als echte sterren kunnen ontpoppen. Een professionele aanpak dus. Broodnodig ook, want Nederland is niet het enige land waar het vrouwenvoetbal in opkomst is. De concurrentie is moordend. Alleen maar goed trouwens, want dit zorgt niet alleen voor kwalitatief betere spelers, maar ook voor leukere wedstrijden voor de fans.

Prestaties

En al deze moeite lijkt niet voor niets geweest. Zo wisten de “Oranjeleeuwinnen” in 2017 voor het eerst een Europese titel binnen te slepen tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in 2017. Twee jaar later tijdens het WK in 2019 kwamen ze ook ver, al bleek het verslaan van Team Amerika nog net een horde te ver. Een 2de plek op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal was natuurlijk ook prachtig en zorgde voor veel euforie bij zowel de spelers als de aanwezige en kijkende fans.

De bekendste en populairste voetbalvrouwen van Nederland aller tijd zijn: Lieke Martens, Shanice van der Zanden, Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Sair Veenendaal (keeper), Kika van Es en Danielle van der Donk.