Voetbal in Turkije

Feature image tussenstandvoetbal

Al sinds 1875 word er in Turkije op los gevoetbald. Het is dan ook de nummer 1 sport van het land. De turken kenmerken zich door hun felle, aanvallende spel, dat ondersteund word door een legioen aan loyale supporters. Dat laatste kennen wij in Nederland van de “toeterende turken” die bij elke overwinning toeterend door de straten rijden.

Voor een groot (voetbal)land als Turkije vallen de prestaties van het nationale elftal tot op heden vies tegen. Op het WK wist Turkije slechts eenmaal de groepsfase te overleven, en werden ze 1 keer derde op het wereldkampioenschap in 2002 (Japan/Zuid-Korea). Op het EK doen de Turken het iets beter, al zijn de resultaten ook daar niet om over naar huis te schrijven. Ze wisten op het Europese kampioenschap in 2000 (Nederland/Belgiƫ) de kwartfinale te halen. In 2008 nog een halve finale, maar dat was het dan ook wel.

Gelukkig is er voor de Turkse fans ook goed nieuws. De clubs uit de door de Turkish Football Federation (TFF) georganiseerde divisies, weten wel met regelmaat hoge ogen te gooien. Vooral in de Super Lig, waar voetbalploegen als Galatasaray, FenerbahƧe, Beşiktaş en Trabzonspor om de prijzen strijden, is het genieten voor de fans.

Als je mensen op straat vraagt een aantal bekende Turkse voetbalspelers te noemen, komt er 1 naam direct ter sprake: Burak Yilmaz. Maar ook spelers als Merih Demiral, Cengiz Under, Halil Dervisoglu en Caglar Soyuncu zullen de meeste voetbalfans wel kennen.

Bron: Wikipedia