Voetbal in Rusland

Feature image tussenstandvoetbal

Het mag dan een van de grootste en machtigste landen van de wereld zijn, op voetbalvlak is Rusland nog steeds een voetbaldwerg. Dat wil overigens niet zeggen dat de sport in de Sovjet Unie niet populair is. Integendeel. Voetbal is de populairste sport van het land. En alhoewel ze onder de Russische vlag nog niet bijzonder veel hebben gepresteerd, hebben ze door de jaren heen toch best wat leuke resultaten weten te boeken. Dit was echter wel in de Sovjet periode tussen 1930 en 1990.

Zo wisten ze zich 7 keer te plaatsen voor het WK voetbal, waarbij ze vier keer een kwartfinale wisten te behalen. Bij het EK wisten ze zelfs eenmaal kampioen te worden (1960) en drie keer een 2de plek te behalen. Onder de Russische vlag wisten ze 1 keer een kwartfinale te halen op een WK (2018) en en 1 keer een halve finale bij het EK (2008).

Russian Football Union (RFU) is de vakbond in het land die de diverse divisies organiseert. De Russian Premier League is hiervan de grootste, maar ook de National League, Professional Football League en de Russian Cup zijn populair.

Bekendste voetbalspelers van Rusland aller tijden zijn: Andreij Arsjavin, Lev Yashin, Igor Akinfejev, Joeri Zjirkov, Eduard Streltsov en Rinat Dasayev.

Bron: Wikipedia