WK Voetbal

Feature image tussenstandvoetbal

Het wereldkampioenschap voetbal, ook wel “WK Voetbal,” “FIFA World Cup” of “Worldcup” genoemd, word georganiseerd door de in Zwitzerland gevestigde organisatie FIFA. Het WK is een internationaal voetbaltoernooi dat eens in de 4 jaar plaats vind en waar alle FIFA-leden aan mee kunnen doen. Dit betreft voetballanden van over de hele wereld.

Live scores, standen en voetbaluitslagen van het Europees Kampioenschap Voetbal

👉 Voetbal uitslagen WK Voetbal

👉 Voetbal tussenstanden WK Voetbal

👉 Resultaten van het Nederlands Elftal

WK Voetbal Mannen

Historie

Het wereldkampioenschap voetbal voor mannen word eens in de vier jaar door de UEFA georganiseerd. Lange tijd werden de Olympische Spelen echter gezien als het voetbaltoernooi van de wereld. Daar mochten echter alleen amateurteams aan mee doen, vandaar dat de UEFA besloot een eigen toernooi op te richten voor professionele landenteams . In 1930 vond de eerste editie plaats in Uruguay. Daar namen 13 landen het tegen elkaar op, waarna gastland Uruguay er na de finalewinst op Argentinië de eerste wereldbeker op hun naam mocht schrijven.

Toernooi Structuur

Net als bij het Europees kampioenschap voetbal vinden er voorafgaand aan het toernooi een flink aantal kwalificatieronden plaats. Gekwalificeerde landen mogen het tijdens het eindtoernooien tegen elkaar opnemen om zo te vechten voor de eindwinst. Het gastland is altijd automatisch gekwalificeerd.

Aan het begin van ieder WK worden de elftallen verdeelt over diverse poules. De nummer 1 en 2 kwalificeren zich in de regel voor de vervolgfase van het toernooi. Dit laatste word ook wel de eindfase of knock-outfase genoemd. Dit omdat landen bij verlies direct zijn uitgeschakeld. Deze start met de achtste finale, gevolgd door de kwartfinale en halve finale, met als einddoel de finale.

Aantal deelnemende landen:

  • 1930 tm 1950 : 13 a 15 deelnemers
  • 1954 tm 1975: 16 deelnemers
  • 1982 tm 1994: 24 deelnemers
  • 1998 tm heden:32 deelnemers

Historie van het Nederlands elftal op het WK

Vier jaar na het eerste wereldkampioenschap voetbal ooit, deed Nederland voor het eerst mee (1934). Heel succesvol was dat niet, want na 1 wedstrijd vlogen ze alweer uit het toernooi. Ook in 1938 vlogen “onze jongens” er in de eerste ronde uit. Hierna volgden flink wat jaren dat Nederland zich zelfs helemaal niet wist te kwalificeren. Pas in 1974 mochten ze weer meedoen, waarna ze meteen een mooie 2de plek wisten binnen te slepen. Sinds die tijd word het Nederlands elftal (de mannen) vrijwel altijd gezien als een van de kanshebbers voor de eindzege.

Favorieten

Hoewel er flink wat toplanden zijn die kans maken op het winnen van het wereldkampioenschap voetbal, steekt een selecte groep er met kop en schouders boven uit. Landen als Brazilië, Duitsland, Italië, Argentinië en Frankrijk worden bijna altijd gezien als topfavoriet. Logisch ook, wat die voetballanden hebben ook de meeste wereldtitels op hun naam staan. Maar ook landen als Engeland, Nederland en Spanje staan altijd hoog in de toplijstjes van de bookmakers.

WK Voetbal Vrouwen

Historie

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen word eens in de vier jaar door de UEFA georganiseerd. Lange tijd bestonden er echter alleen WK’s voor mannelijke teams. Het duurde maar liefst 61 jaar voordat het eerste officiële wereldkampioenschap voor vrouwen gelanceerd werd. In 1991 om precies te zijn. Dit toernooi vond plaats in China. Tijdens de finale nam Amerika het op tegen Noorwegen, waarna de Amerikaanse vrouwen de eerste wereldtitel voor vrouwen ooit op hun naam wisten te schrijven.

Wel dienen we daarbij te vermelden dat er tijdens de eerste WK’s voor vrouwen slechts een handvol landenteams mee deden. In veel landen is het vrouwenvoetbal pas de laatste jaren geprofessionaliseerd. Dit is ook goed terug te zien in het aantal deelnemende landen van de huidige toernooien alsmede de kwaliteit van de spelers en wedstrijden.

Toernooi Structuur

Ook bij het WK voor vrouwen vinden er vooraf kwalificaties plaats. Gekwalificeerden worden vervolgens in een poule geplaatst waarna elk land 2x tegen elkaar dient te spelen. De groepswinnaar en de nummer 2 kwalificeren zich vervolgens voor de eindfase van het toernooi.

Deze eindfase is net als bij de mannen een knock-outfase, waarbij de winnaar van een wedstrijd het toernooi mag vervolgen en de verliezer direct zijn koffers kan pakken. Na de achste-, kwart- en halve finale volgt de finale, die bepaalt wie zich voor een periode van 4 jaar wereldkampioen vrouwenvoetbal mag noemen.

Aantal deelnemende landen:

  • 1991 :12 deelnemers
  • 1999 tm 2011: 16 deelnemers
  • 2014 tm heden:24 deelnemers

Historie van het Nederlands elftal vrouwen op het WK

Er hebben inmiddels meer dan 8 WK’s plaats gevonden. De oranjeleeuwinnen hebben echter pas aan 2 van deze toernooien meegedaan, namelijk in 2015 en 2019. Bij hun laatste deelname wisten ze een schitterende 2de plek te behalen.

Favorieten

Vrouwenvoetbal is enorm in opkomst en dat zie je zeker ook terug in de nationale teams. Toch zijn er vooralsnog slechts een handvol landen die echt voor de prijzen meespelen. Amerika is wat dat betreft de absolute nummer 1. De dames van de USA hebben maar liefst 4 keer de wereldtitel weten te behalen. De Duitse vrouwen doen het met 2 wereldtitels ook niet slecht. Hiernaast heb je nog landen als Noorwegen en Japan, die ieder 1 keer wereldkampioen zijn geworden. Het Nederlands elftal mag dan nog geen wereldtitel hebben, ze hebben al wel de EK Voetbal gewonnen, en worden de laatste jaren, samen met Amerika, steeds vaker gezien als een van de topfavorieten.